Τα καλύτερα “μέρη” για να διαφημίσεις την επιχείρησή σου online

Με το τοπίο στο digital marketing να αλλάζει διαρκώς και φαινομενικά άπειρες επιλογές για διαφήμιση στο διαδίκτυο, δεν είναι πάντα εύκολο για μία επιχείρηση να γνωρίζει σε ποιο μέσο να εστιάσει τους πόρους της. Είτε θέλεις να αυξήσεις την αναγνωρισιμότητα του brand σου, να αυξήσεις την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου ή να αυξήσεις τις πωλήσεις σου, παρακάτω παρουσιάζουμε όλες τις καλύτερες εναλλακτικές, που μπορούν να εγγυηθούν μία ευρεία online παρουσία.

Google Search

Με περίπου 63.000 αναζητήσεις να πραγματοποιούνται ανά δευτερόλεπτο (!), η διαφήμιση στα αποτελέσματα αναζητήσεων της Google δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Αν και δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης, κατέχει την κυρίαρχη θέση στην αγορά με μεγάλη διαφορά, πράγμα που δε φαίνεται να αλλάζει στο προσεχές μέλλον. Είναι πλέον δεύτερη φύση στους περισσότερους από εμάς όταν ενδιαφερόμαστε για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία να βγάλουμε το κινητό από την τσέπη και να το “γκουκλάρουμε”. Και εκεί ακριβώς παρουσιάζεται η ευκαιρία για την επιχείρησή σου να παρουσιαστεί ως η κατάλληλη να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Με το SEM (Search Engine Marketing), μέσα από μία αλγοριθμικά αυτοματοποιημένη διαδικασία που ονομάζεται real-time bidding, κάθε φορά που γίνεται μία αναζήτηση λαμβάνονται υπόψη πληροφορίες για το περιεχόμενο της αναζήτησης, για τον ίδιο το χρήστη και το ποσό που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο διαφημιζόμενος, ούτως ώστε να εμφανιστεί η διαφήμισή σου στο κατάλληλο άτομο την κατάλληλη στιγμή.

Google Display Network

Πέρα από τη διαφήμιση στις υπηρεσίες της ίδιας της Google, υπάρχει και η δυνατότητα για διαφήμιση σε περισσότερες από 3 εκατομμύρια άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές που συνεργάζονται με αυτήν. Με λίγα λόγια, στις ιστοσελίδες που αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου, ένα τμήμα τους δεσμεύεται για προβολή διαφημίσεων εικόνας ή ακόμη και διαδραστικών διαφημίσεων. Έτσι, επωφελούμενοι και πάλι από την ίδια προηγμένη τεχνολογία της Google, που λαμβάνει υπόψη χιλιάδες διαφορετικά σήματα σε πραγματικό χρόνο, οι διαφημίσεις σου εμφανίζονται δίπλα στο πιο σχετικό περιεχόμενο σε όλο το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, αν η επιχείρησή σου πουλάει βρεφικά προϊόντα, η διαφήμισή σου μπορεί να εμφανιστεί σε μία ιστοσελίδα όπου νέοι γονείς ενημερώνονται για την ανάπτυξη του βρέφους τους. Επίσης, με λειτουργίες όπως το dynamic remarketing, η διαφήμισή σου μπορεί να “ακολουθήσει” ένα χρήστη που έχει δείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον για την επιχείρησή σου και άρα είναι πιο πιθανό να προβεί σε αγορά. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες!

Youtube

Πρόκειται για μία ακόμη υπηρεσία της Google, η οποία όμως παίζει με τους δικούς της κανόνες, μιας και έχει το βίντεο στο επίκεντρο. Μία διαφημιστική καμπάνια στο YouTube έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στη μνήμη του χρήστη και να αυξήσει δραματικά την αναγνωρισιμότητα του brand σου, καθώς οι διαφημίσεις σου προβάλλονται τη στιγμή που κάποιος παρακολουθεί το αγαπημένο του περιεχόμενο και έχει εστιασμένη την προσοχή του εκεί. Μπορεί η επένδυση σε χρόνο και χρήμα να είναι μεγαλύτερη για τη δημιουργία ενός βίντεο, σε σύγκριση για παράδειγμα με μία απλή διαφήμιση κειμένου, αλλά εξίσου μεγάλο είναι και το αντίκρισμα όταν αυτό γίνει με σωστό τρόπο.

Facebook

Πόσες φορές την ημέρα τσεκάρεις το Facebook; Έχει υπολογιστεί ότι οι χρήστες του Facebook συνδέονται σε αυτό κατά μέσο όρο 14 φορές την ημέρα! Πρόκειται, συνεπώς, για ένα μέρος που θέλεις οπωσδήποτε να βρίσκεται η επιχείρησή σου. Ως κοινωνικό δίκτυο, το Facebook συλλέγει μία πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή και τα ενδιαφέροντα των χρηστών του, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για στόχευση και λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά που πρόκειται να εμφανιστεί μία διαφήμιση. Έτσι μπορείς να είσαι βέβαιος ότι το μήνυμά σου θα φτάσει στα άτομα που είναι πιο πιθανό να ενδιαφερθούν γι’ αυτό.

Instagram

Ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο με τεράστιες προοπτικές για τη διαφήμιση μίας επιχείρησης είναι το Instagram. Με μία τεράστια βάση περισσότερων από 1 δις ενεργών χρηστών, το Instagram έχει πλέον καθιερωθεί στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Και, καθώς εστιάζει αποκλειστικά σε περιεχόμενο εικόνας και βίντεο, έχει το πλεονέκτημα ενός μεγαλύτερου ποσοστού συμμετοχής (engagement rate) των χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη χρήση σου τα άτομα τείνουν να είναι περισσότερο απορροφημένα σε αυτό που κάνουν και συνεπώς είναι πιο πιθανό να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη διαφήμισή σου και να αλληλεπιδράσουν με αυτήν.

ΤikΤok

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συμπεριλάβαμε το Tik Tok σε αυτήν τη λίστα. Αν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις το 2017, έχει γνωρίσει δραματική ανάπτυξη μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Σε αυτό οι χρήστες εκφράζονται με δημιουργικό τρόπο μέσα από ψυχαγωγικά βίντεο σύντομης διάρκειας. Ίσως να μην αποτελεί την κατάλληλη λύση για όλους τους τύπους επιχειρήσεων, αλλά μπορεί να έχει τεράστια αποτελεσματικότητα αν θέλεις να προσεγγίσεις ένα νεαρότερο κοινό, ηλικιών 16-24. Οτιδήποτε δημιουργικό, αστείο ή ακόμη και ενημερωτικό μπορεί δυνητικά να τραβήξει την προσοχή και να στρέψει τα βλέμματα στο brand σου!

Φυσικά, υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες για online διαφήμιση και σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τον τύπο της επιχείρησης και τα άτομα που θέλεις να προσεγγίσεις ποια είναι η καταλληλότερη λύση για σένα.

Οι παραπάνω εναλλακτικές, όμως, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν το brand σου μπροστά σε όσο το δυνατόν περισσότερα μάτια και κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, οφείλει να αξιοποιήσει τουλάχιστον μία από αυτές ή, γιατί όχι, ακόμη και όλες!

Share This Post

Θες να μαθαίνεις κάθε εβδομάδα όλα τα digital news;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας