8 tips για τη δημιουργία κειμένου σε website

8 συμβουλές για τη δημιουργία κειμένου σε website

Αν σκέφτεσαι να δημιουργήσεις ένα νέο site ή είσαι ήδη στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου site, μία από τις κυριότερες προτεραιότητές σου θα πρέπει να είναι η δημιουργία κειμένου, που θα έχει ενδιαφέρον για το χρήστη και θα είναι αποτελεσματικό. Η συγγραφή κειμένων για ιστοσελίδες έρχεται με τις δικές της προκλήσεις και διαφέρει από τη συγγραφή κειμένων για άλλα μέσα. Ένα κείμενο στο ίντερνετ πρέπει να είναι έτσι γραμμένο ώστε να τραβάει τόσο την προσοχή του χρήστη, όσο και την “προσοχή” των μηχανών αναζήτησης. Ας δούμε πώς θα μπορέσεις να πετύχεις και τους δύο αυτούς στόχους ταυτόχρονα.

1. Έρευνα λέξεων-κλειδιών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν καν ξεκινήσουμε να γράφουμε το κείμενό μας είναι να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε τις λέξεις που θα αποτελέσουν τη δομή του κειμένου. Για παράδειγμα, αν έχουμε μία μεταφορική εταιρεία, πιθανές λέξεις-κλειδιά για τα κείμενά μας μπορεί να είναι: μετακόμιση, μετακόμιση Θεσσαλονίκη, μεταφορές, εταιρική μετακόμιση, κ.α. Στη συνέχεια, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις αυτές σε διάφορα σημεία του κειμένου μας. Αυτή είναι μία από τις κυριότερες τεχνικές SEO (Search Engine Optimization), καθώς καθιστά εφικτό για μία μηχανή αναζήτησης να συσχετίσει το περιεχόμενο του ιστοτόπου μας με συγκεκριμένους όρους αναζήτησης και να τον εμφανίσει στα αποτελέσματα αναζητήσεων όταν κάποιος αναζητά κάτι σχετικό.

2. Συνοχή στο ύφος γραφής

Όλα τα κείμενα που γράφουμε στο site πρέπει να διατηρούν ένα κοινό ύφος, το οποίο θα συνάδει με το ύφος της επιχείρησής μας. Δεν ξεχνάμε ποτέ σε ποιους απευθύνεται το κείμενό μας και τι θέλουμε να πετύχουμε με το κείμενο αυτό. Είναι στόχος μας να ενημερώσουμε τους αναγνώστες; Να τους εμπνεύσουμε; Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος μας και να διατηρούμε το ανάλογο ύφος.

3. Τεχνική ανεστραμμένης πυραμίδας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξοδεύουν πολύ χρόνο για να διαβάσουν τα κείμενα σε ένα site. Για την ακρίβεια, είναι πιο σωστό να πούμε ότι δε διαβάζουν το κείμενο, απλώς ρίχνουν μια ματιά. Πρέπει λοιπόν να γράψουμε το κείμενό μας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πιο σημαντικές πληροφορίες να είναι εύκολο να εντοπιστούν. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η μέθοδος της ανεστραμμένης πυραμίδας. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή το περιεχόμενο σε ένα site δομείται από την πιο ουσιαστική πληροφορία στην πληροφορία χαμηλότερης σημασίας. Οι πιο σημαντικές πληροφορίες, δηλαδή, πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της σελίδας.

4. Κεφαλίδες, υποκεφαλίδες και λίστες

Δώσε στους αναγνώστες σου τη δυνατότητα να βρουν εύκολα την πληροφορία που αναζητούν, δομώντας το κείμενό σου με κεφαλίδες και υποκεφαλίδες. Προτίμησε να παρουσιάσεις την πληροφορία σε λίστα, αν αυτό είναι εφικτό. Χρησιμοποίησε σύντομες και περιεκτικές προτάσεις, αντί για μεγάλες και σύνθετες. Όσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον να διαβάσει το κείμενό σου και να βρει την πληροφορία που ψάχνει, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα χάσει το ενδιαφέρον του και θα φύγει από το site σου.

5. Calls-to-Action

Μέσα από τα κείμενα στο site μας θέλουμε να πείσουμε τους αναγνώστες να προβούν σε διάφορες ενέργειες, που θα είναι ωφέλιμες για την επιχείρησή μας. Αυτό γίνεται με τη χρήση calls-to-action ή αλλιώς κλήσεων για δράση. Ένα call-to-action μπορεί να έχει τη μορφή κουμπιού ή σύντομου κειμένου που παροτρύνει το χρήστη να πραγματοποιήσει μία ενέργεια. Τέτοια κείμενα μπορεί να είναι τα εξής: “Επικοινώνησε μαζί μας”, “Κάνε εγγραφή στο newsletter μας”, “Δες τα προϊόντα” ή οτιδήποτε άλλο με παρόμοια μορφή.

6. Ενεργητική φωνή

Για να είναι πιο ευανάγνωστα τα κείμενά σου, προτίμησε τη χρήση ενεργητικής αντί για παθητική φωνή, που δίνει αμεσότητα και φιλικό τόνο. Για παράδειγμα, αντί να γράψεις “Τα προϊόντα μπορούν να αγοραστούν από εδώ”, γράψε “Μπορείς να αγοράσεις τα προϊόντα από εδώ”. Από εκεί και πέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προτιμότερη η χρήση β’ ενικού αντί για το β’ πληθυντικό, αλλά αυτό συνήθως εξαρτάται και από τη φύση του site και ίσως να προτιμάς τη χρήση του β’ πληθυντικού για να διατηρήσεις ένα πιο επίσημο ύφος.

7. Λογοκλοπή

Σε καμία περίπτωση δεν αντιγράφουμε περιεχόμενο από άλλα sites. Ένα site με μη πρωτότυπο περιεχόμενο είναι πολύ πιθανό ότι θα “τιμωρηθεί” από τις μηχανές αναζήτησης και δε θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

8. Links σε άλλες σελίδες του site μας

Διατηρώντας πάντα στο μυαλό μας το sitemap, δηλαδή τις συγκεκριμένες σελίδες, την ιεραρχία και τις μεταξύ τους σχέσεις, χρησιμοποιούμε μέσα στο κείμενό μας συνδέσμους σε άλλες σελίδες, όπου αυτό έχει νόημα. Έτσι, είναι πιο εύκολο για τους αναγνώστες να περιηγηθούν στη ζητούμενη πληροφορία και για τις μηχανές αναζήτησης να χαρτογραφήσουν το site σου και να καθορίσουν ποια ιστοσελίδα έχει μεγαλύτερη αξία. Είναι, επίσης, σημαντικό να υπάρχει συνοχή στον τρόπο που εμφανίζονται τα links. Μην χρησιμοποιείς διαφορετικό χρώμα για να κάνεις κάποια να ξεχωρίσουν και απόφυγε να υπογραμμίζεις κείμενο που δεν είναι link και μπορεί να μπερδέψει κάποιον.

Αν είναι η πρώτη σου φορά που γράφεις κείμενα για ένα site (ή η δεύτερη ή η τρίτη), να θυμάσαι ότι πρόκειται για μία δεξιότητα που αναπτύσσεται με εξάσκηση. Συνέχισε να γράφεις και κάθε νέο σου κείμενο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Share This Post

Θες να μαθαίνεις κάθε εβδομάδα όλα τα digital news;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας