Ποιος είναι ο καλύτερος browser το 2022;

Οι δημοφιλέστεροι browsers το 2022

Για να έχεις ένα επιτυχημένο site ή eshop θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι λειτουργεί σωστά σε διαφορετικούς browsers και διαφορετικές συσκευές. Έχει σημασία, λοιπόν, να γνωρίζεις ποιους browsers χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες για να επισκεφθούν το site σου.

Ένας web browser -ή “περιηγητής ιστού” στα Ελληνικά- είναι ένα πρόγραμμα που σου δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς στο διαδίκτυο. Ένας browser δεν είναι το ίδιο με μία μηχανή αναζήτησης, αν και τα δύο πολλές φορές συγχέονται μεταξύ τους. Μία μηχανή αναζήτησης λειτουργεί σαν ευρετήριο για διάφορους ιστοτόπους, ενώ ο browser είναι το πρόγραμμα που σου επιτρέπει να συνδεθείς στους servers των ιστοτόπων και να δεις το περιεχόμενό τους.

Οι δημοφιλέστεροι browsers παγκοσμίως

Ο δημοφιλέστερος browser παγκοσμίως είναι ο Google Chrome με μερίδιο αγοράς 64,34%. Με άλλα λόγια, 6 στα 10 άτομα χρησιμοποιούν τον Chrome για πρόσβαση στο ίντερνετ.

Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Safari, με 19,16%. Ακολουθεί ο Edge (4,05%), ο Firefox (3,41%), ο Samsung Internet (2,85%) -ένας browser αποκλειστικά για κινητά- και ο Opera (2,07%).

Αν δούμε τα ποσοστά χρήσης ανά πλατφόρμα, σε υπολογιστές ο Edge έρχεται στη δεύτερη θέση (10,07%) μετά τον Chrome (66,64%) και ο Safari στην τρίτη (9,61%). Στα κινητά η εικόνα είναι ελαφρώς διαφορετική, καθώς ο Safari έχει μεγαλύτερο μερίδιο (24,83%), μιας και είναι ο προεγκατεστημένος browser σε κινητά iPhone. Και πάλι, όμως, βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τον Chrome (63,59%), που χρησιιμοποιείται και σε κινητά Android και σε κινητά iPhone.

Οι δημοφιλέστεροι browsers

Οι δημοφιλέστεροι browsers στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, o Chrome έχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης (70,94%), ενώ ενδιαφέρον έχει ότι στη δεύτερη θέση δε βρίσκεται ούτε ο Safari, ούτε ο Edge, αλλά ο Firefox με 8,86%. Ακριβώς πίσω του βρίσκεται ο Safari, με ποσοστό 7,81%, πάλι χάρη στη μεγάλη χρήση του κατά κύριο λόγο σε κινητά iPhone.

Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος browser;

Οι περισσότεροι browsers πλέον λειτουργούν με τον ίδιο περίπου τρόπο και έχουν παρόμοιες δυνατότητες.

Η επικράτηση του Chrome δεν είναι τυχαία. Είναι ένας πολύ γρήγορος και εύχρηστος browser και υποστηρίζει έναν τεράστιο αριθμό επεκτάσεων, που μπορούν να προσθέσουν νέες δυνατότητες και να βελτιώσουν τη λειτουργικότητά του.

Ο Safari έχει πολύ μεγάλη απόδοση σε λειτουργικά συστήματα της Apple και προσφέρει προηγμένες δυνατότητες προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών.

Ο Firefox είναι ένας ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμος και ευέλικτος browser, που ταυτόχρονα προσφέρει μεγάλη ασφάλεια κατά την περιήγησή στο διαδίκτυο.

Συμπερασματικά, το ποιος είναι ο κατάλληλος browser για τον καθένα είναι κατά κύριο λόγο θέμα προτίμησης και συνήθειας. Στην Dataspot οι προτιμήσεις μας φαίνεται να συμφωνούν με τις στατιστικές. Οι browsers που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση είναι ο Chrome, ο Firefox και ο Safari.

Παρακάτω παρέχουμε συνδέσμους για τους αγαπημένους μας browsers, για να ρίξεις μόνος σου μία ματιά και να επιλέξεις τον κατάλληλο για ‘σένα:

Chrome: O Νo 1 browser σε χρήση παγκοσμίως και ο browser που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών μας στη Dataspot.

Firefox: Λατρεύουμε τον Firefox, ειδικά μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις, που έχουν προσθέσει πολλές νέες δυνατότητες.

Safari: Ίσως ο καλύτερος browser για Mac και iPhone. Είναι γρήγορος, ενώ ταυτόχρονα δεν καταναλώνει πολλή μπαταρία.

Edge: Ο Edge έχει αντικαταστήσει τον Internet Explorer ως ο προεπιλεγμένος browser στα Windows και κάνει πολύ καλή δουλειά στο να αλλάξει το “κακό” όνομα  του παλαιότερου.

Opera: Ίσως ο browser με το ωραιότερο interface. Σου δίνει αρκετές δυνατότητες για εξατομίκευση του τρόπου με τον οποίο τον χρησιμοποιείς.

Άλλοι πολλά υποσχόμενοι browsers που αξίζει να αναφερθούν είναι ο Brave, ο Vivaldi και ο Epic. Και οι τρεις έχουν μεγάλη εστίαση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια κατά την περιήγηση στο ίντερνετ.

Πηγή στατιστικών δεδομένων: statcounter

Share This Post

Θες να μαθαίνεις κάθε εβδομάδα όλα τα digital news;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας