15 συμβουλές για ένα επιτυχημένο blog

15 συμβουλές για ένα επιτυχημένο blog

Το να ξεκινήσεις ένα blog είναι εύκολο. Το να δημιουργήσεις όμως ένα επιτυχημένο blog που προσελκύει μεγάλο αριθμό αναγνωστών όχι και τόσο. Στο άρθρο αυτό θα μοιραστούμε μερικά tips για να κάνεις ακριβώς αυτό: να δημιουργήσεις ένα πραγματικά ενδιαφέρον blog, στο οποίο οι αναγνώστες σου θα θέλουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά. 

1. Αποφάσισε τι θα πραγματεύεται το blog σου

Ένα blog θα πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη θεματολογία. Το να προσπαθείς να καλύψεις πολλά διαφορετικά θέματα μπορεί να ξενίσει τόσο το κοινό σου όσο και τις μηχανές αναζήτησης. Ιδανικά, αυτό που πραγματεύεσαι θα πρέπει να είναι κάτι που σχετίζεται με την επιχειρηματική σου δραστηριότητα, κάτι που σε ενδιαφέρει πραγματικά, που γνωρίζεις καλά και που έχει πραγματική αξία για τους αναγνώστες σου.

Όταν έχεις πάθος για κάτι, αυτό είναι εμφανές στα κείμενά σου. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που σε ενθουσιάζει; Η μαγειρική; Ο αθλητισμός; Ξεκίνα να γράφεις γι’ αυτό.

2. Δώσε ένα όνομα στο blog σου

Ένα όνομα μπορεί να βοηθήσει ώστε το blog σου να παραμείνει πιο εύκολα στη μνήμη των αναγνωστών σου. Διάλεξε ένα όνομα που να σχετίζεται με τη θεματολογία του blog σου, αλλά και ταυτόχρονα ένα όνομα που θα είναι εύκολο κάποιος να θυμάται. 

3. Προσδιόρισε το κοινό σου

Κάθε φορά που γράφεις ένα άρθρο, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τον ιδανικό αναγνώστη. Τι τον ενδιαφέρει και τι είναι αυτό που θέλει να διαβάσει; Έτσι, μπορείς να δώσεις τη δική σου ξεχωριστή προοπτική και να προσφέρεις περιεχόμενο που θα έχει πραγματική αξία. 

4. Κάνε μία λίστα με πιθανά θέματα

Αφού έχεις καταλήξει στη γενική θεματολογία του blog σου και γνωρίζεις ποιο είναι το κοινό σου, ξεκίνα να συγκεντρώνεις ιδέες για πιθανά άρθρα. Κάνε μία λίστα με διάφορα θέματα για τα οποία θα μπορούσες να γράψεις. Κάθε φορά που θα χρειάζεται να αποφασίσεις ποιο θα είναι το επόμενο άρθρο σου θα μπορείς να ανατρέχεις εκεί.

5. Το design έχει τεράστια σημασία

Το blog σου θα πρέπει να έχει σύγχρονο design, που να είναι φιλικό προς το χρήστη και να μην κουράζει το μάτι. Μην φορτώνεις το site σου με περιττές πληροφορίες και απόφυγε τις πολλές διαφημίσεις.

6. Δώσε έμφαση στο SEO

Το SEO ή αλλιώς η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνο του. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να “διαβαστεί” το blog σου σωστά από τις μηχανές αναζήτησης και να εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα.

Μία στρατηγική είναι να χρησιμοποιείς στις επικεφαλίδες και μέσα στα κείμενά σου τις λέξεις-κλειδιά που είναι πιθανό να αναζητήσει κάποιος που ενδιαφέρεται για τα θέματα που καλύπτεις.

Επιπλέον, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνεις link ανάμεσα σε άρθρα σου που πραγματεύονται παρόμοια θέματα. Αυτό από τη μία βοηθάει τους αναγνώστες σου να μεταβούν και σε άλλα άρθρα που πιθανώς να τους ενδιαφέρουν, αλλά διευκολύνει και τις μηχανές αναζήτησης να δημιουργήσουν ομάδες θεμάτων για το blog σου.

Υπάρχουν και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση του SEO σε κάθε άρθρο που γράφεις. Ένα από αυτά είναι το Yoast SEO.

7. Δώσε τίτλους που τραβάνε την προσοχή

Οι τίτλοι σου δεν αρκεί να περιλαμβάνουν μόνο ορισμένες λέξεις-κλειδιά. Στο κάτω-κάτω αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαβαστεί από πραγματικούς ανθρώπους, όχι μόνο από τις μηχανές αναζήτησης. Ένας τίτλος, λοιπόν, θα πρέπει να ελκύει την περιέργεια και να εμπνέει κάποιον να κάνει κλικ για να διαβάσει το άρθρο.

Προσοχή όμως, ένας τίτλος δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι παραπλανητικός, το λεγόμενο click-bait. Κάτι τέτοιο θα απογοητεύσει το κοινό σου και γρήγορα θα χάσεις την εμπιστοσύνη του.

8. Διευκόλυνε τη γρήγορη ανάγνωση

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιο συχνά “σκανάρουν” μία σελίδα, αντί να διαβάσουν προσεκτικά ένα κείμενο από την αρχή μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό, είναι καλή ιδέα να διαμορφώσεις το κείμενό σου έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται γρήγορα. Προτίμησε σύντομες προτάσεις και σύντομες παραγράφους και παρουσίασε τις πληροφορίες σου σε μορφή λίστας όταν αυτό είναι εφικτό.

9. Χρησιμοποίησε εικόνες, γραφήματα και άλλο οπτικό υλικό

Ως συνέχεια του παραπάνω, είναι πάντα καλή ιδέα να χρησιμοποιείς εικόνες και οπτικό υλικό που κάνει την ανάγνωση πιο ευχάριστη και διασκεδαστική.

10. Δώσε προσωπικό τόνο στα κείμενά σου

Γενικά, μας αρέσει να διαβάζουμε και να ακολουθούμε ανθρώπους και όχι απρόσωπα brands. Είναι πιο εύκολο να συνδεθούμε με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο και να αισθανθούμε ότι παίρνουμε συμβουλές από κάποιον που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε.

Απόφυγε το υπερβολικά επίσημο ύφος, χρησιμοποίησε το πραγματικό σου όνομα και -γιατί όχι;- βάλε ακόμη και μία φωτογραφία σου, ώστε ο αναγνώστης να ξέρει ποιος είναι αυτός που του μιλάει.

11. Κάνε νέες αναρτήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα

Έχει μεγαλύτερη σημασία το περιεχόμενο του blog σου να έχει ενδιαφέρον και να προσφέρει πραγματική αξία για τους αναγνώστες σου, παρά να το φορτώνεις με πάρα πολλά όχι και τόσο ενδιαφέροντα άρθρα. Ωστόσο, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμελείς το blog σου. Ανάλογα με το αντικείμενό σου, είναι καλή ιδέα να το κρατάς ενημερωμένο σε εβδομαδιαία ή ακόμη και σε καθημερινή βάση.

12. Ενθάρρυνε τη συζήτηση

Ενθάρρυνε την αλληλεπίδραση με το περιεχόμενό σου, όποτε αυτό έχει νόημα. Δώσε τη δυνατότητα στους χρήστες να αφήσουν σχόλια κάτω από τα άρθρα σου, προσπάθησε να απαντάς σε αυτά τα σχόλια και δημιούργησε μία κοινότητα γύρω από το blog σου.

13. Προώθησε το blog σου

Δε θα πετύχεις πολλά αν απλώς ξεκινήσεις το blog σου και ελπίζεις ότι θα βρει το κοινό του χωρίς κάποια προωθητική ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι προώθησης ενός blog. Αξιοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα, ξεκίνησε με την αποστολή newsletter ή σκέψου ακόμη και να το προωθήσεις στο δίκτυο της Google.  Είναι πολύ σημαντικά επίσης όσα αναφέραμε παραπάνω για το SEO, ώστε να μπορεί κάποιος να βρει πιο εύκολα το blog σου από τις μηχανές αναζήτησης.

14. Αξιοποίησε τα Analytics

Κάνε εγκατάσταση όλων των απαραίτητων εργαλείων Analytics, προκειμένου να λαμβάνεις χρήσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κίνηση στο site σου, από που προέρχεται το κοινο σου, ποιο είναι το πιο δημοφιλές περιεχόμενό σου, κ.α. Στη συνέχεια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλες αυτές τις πληροφορίες για να λάβεις σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα αναπτύξεις περαιτέρω το blog σου.

15. Απλώς ξεκίνα…

Πολλές φορές το πιο δύσκολο βήμα είναι να κάνεις την αρχή. Αν ξεκινήσεις με τη συγγραφή άρθρων, θα δεις ότι  σταδιακά θα βελτιώνεσαι και θα αναπτύξεις τη δική σου φωνή. Τα κείμενά σου θα γίνονται πιο ζωντανά, πιο αληθινά και πιο ενδιαφέροντα.

Ένα επιτυχημένο blog αποτελεί ένα τεράστιο προωθητικό πλεονέκτημα. Η έμπειρη ομάδα της Dataspot αναλαμβάνει τη συγγραφή κειμένων που το κοινό σου θα λατρέψει και ολόκληρη τη στρατηγική δημιουργίας περιεχομένου για το site σου.

Share This Post

Θες να μαθαίνεις κάθε εβδομάδα όλα τα digital news;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας