WordPress Blog Comments – Πώς να προστατευτείτε

Πολλές ιστοσελίδες που έχουν χαρακτήρα blog επιθυμούν να έχουν ανοιχτά τα σχόλια στις σελίδες και στα άρθρα τους. Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να λάβουν σχόλια – feedback από τους αναγνώστες τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον μέσω του διαλόγου που αναπτύσσετε εντός αυτών των σχολίων.

Πώς όμως μπορείς να ξέρεις και να είσαι σίγουρος ότι αυτό που γράφει ο χρήστης είναι κάτι σχετικό με το άρθρο σου, ή ότι δεν γράφει κακόβουλα σχόλια;

Ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος κακόβουλος χρήστης μέσω σχολίων:

  • Να υποκλέψει προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα, τόσο της ιστοσελίδας, όσο και των χρηστών αυτής
  • Να εισάγει κακόβουλο κώδικα με σκοπό την συνεχή άντληση πληροφοριών, χωρίς να το καταλάβετε
  • Να εκμεταλλευτεί και να υποκλέψει την υψηλή επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, εισάγοντας δικά του links από εξωτερικές πηγές – ιστοσελίδες

Υπάρχουν αρκετές ενέργειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από επιτήδειους που θέλουν να βλάψουν την ιστοσελίδα σας, ή ακόμα και το περιεχόμενο αυτής. Κάποιες από τις ενέργειες αυτές θα τις αναφέρουμε παρακάτω σε αυτό το άρθρο.

  • Χρήση plug-in

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο plug-in, η πρώτη μας σκέψη είναι το Akismet anti-spam. Το πρόσθετο αυτό βοηθάει ελέγχοντας τα σχόλια που αφήνουν οι χρήστες μέσα από μία μεγάλη βάση δεδομένων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Εάν λοιπόν βρεθεί μέσα στο περιεχόμενο του σχολίου χρήστη κάποια κακόβουλη λέξη / φράση κλειδί, τότε αποτρέπεται η δημοσίευση του. Θα χρειαστεί ωστόσο να κάνετε λογαριασμό στη σελίδα Akismet.com ο οποίος είναι δωρεάν.

  • Δυνατότητες WordPress

Πέρα όμως από τα έτοιμα plug-ins που υπάρχουν στην αγορά του WordPress, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και το ίδιο το WordPress, αφού προσφέρει κάποιες ενσωματωμένες δυνατότητες ακριβώς γι αυτό το σκοπό. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο βελτιώνετε την ταχύτητα του site σας, καθώς δεν το φορτώνετε με plug-ins, που έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν το χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Μπορείτε να μεταφερθείτε εντός του διαχειριστικού στην ενότητα “Ρυθμίσεις – Συζήτηση“. Σε αυτή την οθόνη θα δείτε μία μεγάλη ποικιλία επιλογών όσον αφορά τα σχόλια. Η πρόταση μας για όλες αυτές τις επιλογές είναι η εξής (βλέπε εικόνα):

ρυθμίσεις σχολίων wordpress

Ας δούμε κάποιες επεξηγήσεις για αυτές τις επιλογές που βλέπουμε στην οθόνη αυτή.

  • Προεπιλεγμένες ρυθμίσεις άρθρων

Οι τρεις πρώτες επιλογές αφορούν τα άρθρα και μπορούν να τροποποιηθούν και μεμονωμένα για κάθε άρθρο. Εάν επιλέξουμε να ενεργοποιήσουμε και τις τρεις αυτές επιλογές τότε δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν παραθέματα και παραπομπές, να σχολιάσουν σε νέα άρθρα. Εάν λοιπόν δεν θέλουμε σχόλια, τότε καλό είναι αυτές οι επιλογές να απενεργοποιηθούν.

  • Άλλες ρυθμίσεις σχολίων

Η πρώτη επιλογή σε αυτή την ομάδα ρυθμίσεων “αναγκάζει” τον χρήστη να εισάγει ένα όνομα και μία ηλεκτρονική διεύθυνση. Αυτό μπορεί να αποτρέψει μερικούς χρήστες από το να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Ακόμα, μπορεί να δηλώσουν ψευδή στοιχεία τα οποία δύσκολα μπορούμε να εντοπίσουμε από την πρώτη στιγμή.
Η επόμενη επιλογή είναι ο χρήστης που αφήνει το σχόλιο του να είναι και εγγεγραμμένος στο σύστημα του WordPress. Μία από τις δυνατές επιλογές έναντι των σχολίων μιας και αν δεν υπάρχει login σύστημα, τότε είναι αδύνατο να γράψει κάποιο σχόλιο, παρά μόνο εάν παρακάμψει την ασφάλεια του.
Ακολουθεί η επιλογή που κλείνει αυτόματα τα σχόλια ύστερα από τις ημέρες που θα δηλώσουμε.
Έπειτα, ακολουθούν κάποιες επιλογές εμφάνισης των σχολίων, όπως μέχρι πιο επίπεδο θέλουμε να έχουμε σχόλια, νεότερα – παλιότερα, σελιδοποίηση σχολίων.

  • Να ειδοποιούμαι όποτε

Τσεκάροντας αυτή την ομάδα επιλογών ειδοποιούμαστε κάθε φορά που υποβάλλεται ένα σχόλιο ή είναι προς έλεγχο.

  • Για να προβληθεί ένα σχόλιο

Σε αυτή την ομάδα επιλογών το κάθε σχόλιο που εισάγεται πρέπει να εγκριθεί χειροκίνητα από εμάς, καθώς επίσης και ο συντάκτης πρέπει να έχει ήδη εγκεκριμένο σχόλιο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως όλες αυτές οι επιλογές είτε προσπαθούν είτε και αποτρέπουν πολλές φορές τους χρήστες της ιστοσελίδας σας από το να γράψουν κάποιο σχόλιο, είτε αυτό πρόκειται για κάποιο άρθρο, είτε για κάποια σελίδα.

Σαφώς και μπορείτε να πειραματιστείτε με όλες τις παραπάνω επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας.

Τέλος, ένα ακόμα δυνατό κομμάτι του WordPress σχετικά με τα σχόλια, είναι το τελευταίο κομμάτι αυτής της οθόνης, η Μαύρη λίστα σχολίων.

Σε αυτήν εδώ την περιοχή μπορούμε να γράψουμε λέξεις, αλλά και εκφράσεις κλειδιά, με σκοπό όποτε γίνεται εμφάνιση αυτών σε κάποιο σχόλιο, απευθείας να αποτρέπεται η δημοσίευση του ή ακόμα και να καταλήγει στην αυτόματη διαγραφή.

Μπορείτε να κατεβάσετε την Μαύρη λίστα σχολίων της Dataspot παρακάτω:

Προσπαθούμε και κρατάμε τη λίστα αυτή ενημερωμένη!

Share This Post

Θες να μαθαίνεις κάθε εβδομάδα όλα τα digital news;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας