Αποστολή κωδικών με ασφάλεια

Πολλές φορές δημιουργήθηκε η ανάγκη να στείλουμε σε κάποιον συνεργάτη ή και πελάτη μας κωδικούς για κάποια από τις υπηρεσίες που του παρέχουμε. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος για αυτή την εργασία είναι να στείλουμε e-mail. Υπάρχουν όμως πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την αποστολή. Κάποιοι από τους βασικούς κινδύνους είναι οι εξής:

  • Μπορεί ο υπολογιστής του πελάτη να έχει μολυνθεί από κάποιον ιό ή trojan, ο οποίος κλέβει τους κωδικούς που εσείς στέλνετε, με αποτέλεσμα να έχει πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία που του παρέχετε.
  • Το email που στέλνετε να παρακολουθείτε, με αποτέλεσμα τα εκτίθενται σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πελατών σας σε τρίτους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες

Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιούμε υπηρεσίες που κρυπτογραφούν όλα τα δεδομένα, με σκοπό να μην μπορούν “τρίτα” άτομα να υποκλέψουν τα στοιχεία (είτε είναι κωδικοί, είτε είναι προσωπικά στοιχεία πελάτη, όπως τηλέφωνα/ονόματα/διευθύνσεις και λοιπά), που εσείς στέλνετε.

Έτσι, για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες οι οποίες κρυπτογραφούν τα στοιχεία που αποστέλλονται, για μέγιστη ασφάλεια. Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι της Google, μέσω του Gmail.

Ποια είναι η διαδικασία ασφαλούς αποστολής κωδικών;

Ανοίξτε το gmail σας και δημιουργήστε ένα νέο email προς αποστολή (βήμα 1). Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέξτε το εικονίδιο με την κλειδαριά και το ρολόι (βήμα 2), όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

αποστολή email με ασφάλεια

Αφού το επιλέξετε, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο (βήμα 3) με κάποιες σχετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να επιλέξετε.

Ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις και τι επιλογές είναι διαθέσιμες;

Σε αυτό το βήμα μπορείτε να επιλέξετε την χρονική διάρκεια (SET EXPIRY) που θα ισχύει το email αποστολής σας. Ύστερα από τη διάρκεια αυτή, το email διαγράφεται και δεν είναι πλέον προσβάσιμο. Οι επιλογές χρονικής διάρκειας είναι οι εξής:

  • Διάρκεια μίας μέρα
  • Διάρκεια μίας εβδομάδας
  • Διάρκεια ενός μήνα
  • Διάρκεια τριών μηνών
  • Διάρκεια πέντε ετών

Επόμενη επιλογή είναι η αποστολή από την Google,

  • είτε κωδικού μέσω email (1ος τρόπος)
  • είτε κωδικού μέσω SMS μηνύματος (2ος τρόπος)

Σε αυτό το βήμα, εάν ο χρήστης δε διαθέτει κάποιο gmail λογαριασμό, θα λάβει στο δηλωθέν email τα απαραίτητα στοιχεία (έναν κρυπτογραφημένο κωδικό), με σκοπό να τον εισάγει στο email που του στείλατε εσείς. Έτσι, θα μπορέσει να ανοίξει και να διαβάσει το email σας (1ος τρόπος).
Ο δεύτερος τρόπος είναι η επιλογή “SMS passcode”, με τον οποίο στέλνεται SMS στον πελάτη σας με έναν αντίστοιχο κωδικό, για να τον εισάγει στο email που στείλατε με σκοπό την ανάγνωση του. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να δηλώσετε και ένα κινητό τηλέφωνο του πελάτη σας για να μπορέσει να λάβει το SMS από τη Google.
*Όλοι οι κωδικοί αποστέλλονται από τη Google.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προστατέψετε, όσο το δυνατόν καλύτερα, τα προσωπικά στοιχεία των πελατών σας.

Share This Post

Θες να μαθαίνεις κάθε εβδομάδα όλα τα digital news;

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας